TEATRE ARNAU

La notícia d’aviu: Barcelona compra el teatre Arnau.

Hereu anuncia la adquisición del emblemático teatro a la Iglesia China por dos millones de euros, aunque no desvela la incógnita sobre su futuro.

Podeu llegir tot l’article

Però quin ha estat el full de ruta que ens ha portat fins aquí?
Retrocedim en el temps:

2006

Un grup de joves okupa l’Arnau. L’edició digital d’El país ens ho explicava així:  Un grupo de jóvenes ocupa el teatro Arnau para celebrar cinco días de fiesta. La sala, “liberada para la cultura”, permanecía cerrada desde 2000

Un espacio liberado para la cultura. Bajo este lema, unas 200 personas, en su mayoría jóvenes, ocuparon ayer por la tarde el teatro Arnau, en la avenida del Paral·lel de Barcelona, que permanecía cerrado desde hacía seis años. Los ocupantes forzaron las puertas y entraron en medio de gritos y música. Pretenden celebrar, hasta el martes, una serie de espectáculos y actuaciones musicales. El grupo Ojos de Brujo está en la programación.

Podeu llegir tot l’article.

 

2007

El 4 de juliol, l’Ajuntament publicava aquest comunicat a la seva web:

L’expropiació del teatre forma part de la voluntat de l’Ajuntament de revitalitzar el Paral·lel

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda al pla que inicia el procés per a que el Teatre Arnau, que té més d’un segle, sigui de titularitat pública.

L’objectiu d’aquesta mesura és convertir el Teatre Arnau en un equipament destinat a les arts escèniques, tot i que no es descarten altres usos. I a la vegada, recuperar un “espai històric i simbòlic de la ciutat”, en paraules del tercer tinent d’alcalde, Jordi William Carnes.

L’ocupació eventual de l’espai, si hi ha un acord amb els actuals propietaris, es podria produir a meitats de l’any que ve, segons s’ha informat en la roda de premsa dels acords de la Comissió de Govern.

L’estat de l’edifici del Paral·lel és força correcte, excepte la part de l’escenari, que és la que està més perjudicada.

L’operació forma part de la voluntat de revitalitzar la zona del Paral·lel que té l’Ajuntament de Barcelona. 

Podeu llegir tot l’article

 

2008

El 4 de desembre, Cristina Savall publica a El Periódico de Catalunya aquest article: Bigas Luna vol portar el seu cabaret al Teatre Arnau

El Teatre Arnau manté les portes tancades des de l’any 2000. Bigas Luna, que és director artístic del ressuscitat cabaret El Plata de Saragossa, té la mirada posada en l’emblemàtic local del Paral·lel, que es troba en mans de l’Ajuntament de Barcelona, que ja ha iniciat el procés d’expropiació. La proposta del cineasta és restaurar el deteriorat edifici per tornar-li l’atmosfera de “luxúria” dels seus millors anys i confeccionar un espectacle amb vedets, cuplets picants, travestis, striptease i òpera en la mateixa ona que el que es representa tres vegades al dia a El Plata.
Llegir mes

Però sentim Bigas Luna, al programa de TVE Informe Semanal, parlant d’El Plata, de Saragossa.

 

2009

De nou a El País: El teatro Arnau se desmorona a la espera de ser vendido. La Iglesia Cristiana China, dueña de la sala, pide tres millones al Ayuntamiento.

El teatro Arnau del Paral·lel se desmorona día a día. Canalones rotos, trozos de techumbre que caen, torrentes de agua cuando llueve. Dos años después de que el Ayuntamiento de Barcelona anunciara a bombo y platillo que se hacía con la propiedad del viejo teatro. que lleva cerrado una década, todo sigue igual. “Este edificio es muy viejo [1903], lleva cerrado mucho tiempo, nadie ha reparado nada y los desagües y las cornisas se han ido rompiendo. Así que cuando llueve, nos cae el agua a chorro. Cualquier día de éstos se caerá algo, alcanzará a alguien y todo serán lamentaciones”, dice Juan Fernández, titular del bar El Retiro, uno de los locales ubicados en los bajos del teatro barcelonés.

Podeu llegir tot l’article.

 

2010

Maria Ortega publica a l’AVUI: L’Arnau, en venda. En ple procés de negociació per a l’adquisició pública del teatre del Paral·lel, ara en mans de l’Església Evangèlica Xinesa, la immobiliària Siglo XXI en promou la venda. El preu fixat és de 3,5 milions d’euros.

Es ven local emblemàtic, amb més d’un segle d’història, intensament reivindicat i inclòs en el catàleg de patrimoni de Barcelona. Aquest podria ser l’anunci de la immobiliària Siglo XXI per a una de les seves noves adquisicions: el Teatre Arnau, un dels símbols de l’efervescència del Paral·lel del segle XX. Quan tot semblava indicar que les negociacions entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Església Evangèlica Xinesa, propietària del local, encaraven la recta final que havia de concretar-ne els termes de l’expropiació, el procés ha fet un gir inesperat.

Podeu llegir tot l’article a: http://paper.avui.cat/article/ciutats/190141/larnau/venda.html

 

Fonts:

 

Comentar —